Bun venit in comuna noastra

My beautiful picture

MICULIȚ Crina Melania

Comuna Vărădia de Mureş, este asezată pe malul drept al Mureşului, in judeţul Arad, la egală distanţă de Arad şi Deva.
Prima atestare documentară a localităţii Vărădia datează din 1369. Trecând prin Vărădia de Mureş, ĭn traficul sufocant al circulaţiei pe DN7, puţini sunt cei care ştiu ca aceste locuri   au avut o implicare puternică ĭn Istoria medievala atât a Banatului cât şi a Transilvaniei.
Poziţia geografică speciala i-a conferit de-a lungul anilor, când rolul de legătură ĭntre zona  Aradului cu Hunedoara, când punct de rezistenţă pentru apărarea lor.
Istoria nu i-a rezervat niciodată Vărădiei un loc prea confortabil, aici fiind prima fortificaţie unde se putea opune rezisteţă invadatorilor care atacau pe Defileul Mureşului spre Lipova şi Arad.
Ĭn ciuda amenintărilor de tot felul, ĭncepând de la 1500, oamenii ĭşi ctitoreau biserici ĭn toate satele semn ca nu vor părăsi aceste locuri niciodată.
Vărădia de Mureş a fost şi târg şi punct de apărare şi centru grăniceresc şi district cu zona de administrare până la Sălciva ĭn judeţul Hunedoara.
Pe măsură ce importanţa strategică a localităţii a scăzut, a fost afectată şi viaţa economică a Vărădiei şi a satelor din ĭmprejurimi.
Suprafaţa comunei este de 11858,41ha, din care 4763,26 ha reprezintă teren bun pentru agricultură, iar 6548,36 ha sunt cu păduri. Putem spune că jumătate din terenurile
noastre sunt acoperite cu culturi iar cealaltă jumătate cu pădure, acestea fiind la ora actuală neexploatate suficient. Puţini ştiu că avem peisaje de o rară frumuseţe ĭn care accesul este foarte usor, că fostul aeroport regal ĭnca este aici, că Mureşul
este la doi paşi iar muntele tot aşa. Există şi alte resurse pe care am vrea să le punem ĭn valoare prin atragerea unor investitori.
Consiliul Local şi Primăria comunei Vărădia de Mureş au definit o strategie de dezvoltare pe care acum dorim să o facem cĭt mai cunoscută pentru punerea ei ĭn aplicare. Comunicarea este poate cel mai important lucru ĭn realizarea dezvoltării durabile a comunei noastre.
Ĭn traficul intens de pe şoseaua care traversează comuna noastră, cu sigurantă se găsesc oameni de care avem nevoie pentru a ne valorifica potenţialul. Vrem ca Vărădia de Mureş să nu mai fie doar un loc de tranzit, ci şi unul de destinaţie.

MICULIȚ Crina Melania
Primarul comunei Vărădia de Mureş

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.