Localizare

[ribbon toplink=”true”]Asezare[/ribbon]
Comuna Vărădia de Mureş face parte din punct de vedere administrativ din judeţul Arad, fiind situată în partea de est a acestuia. Localitatea are urmatoarele vecinatati :

la nord-vest, comuna Barzava

la sud, comunele Bata si Birchis

la est, cornuna Savarsin.

Din punct de vedere geografic, partile centrala si nordica a comunei sunt incluse Muntilor Zarandului, care se prezinta ca o regiune deluroasa cu altitudini modeste de 300 – 600 m si bine impadurite. Partea sudica apartine in intregime luncii Muresului ( 145 m ).

top

[ribbon toplink=”true”]Relieful[/ribbon]

Teritoriul comunei are un relief variat, câmpie şi munte. În partea sudică se află lunca Mureşului, în zona de contact cu munţii Zarand sunt dealurile Lipovei. Aici se află localităţile Vărădia de Mureş, Juliţa şi Nicolae Bălcescu. Cea mai mare parte a teritoriului comunei este ocupată de munţii Zarandului. Aici se află localităţile Stejar, Baia şi Lupeşti. Munţii Zarandului au o înălţime medie de 500-600m.

top

[ribbon toplink=”true”]Suprafata comunei[/ribbon]

Suprafaţa totală a comunei este de 11.858,41 ha, din care 440 ha reprezintă uprafaţa vetrelor de sat.

Teren agricol 4763,26 ha.

Teren neagricol 7095,15 ha.

Intravilanul comunei se compune din trupurile localităţilor componente şi o serie de trupuri izolate. Suprafaţa acestor trupuri izolate este de 14 ha. Suprafaţa totală a intravilanului este de 570 ha.

top

[ribbon toplink=”true”]Localitati componente[/ribbon]

Comuna are 6 sate aşezate la contactul dintre lunca Mureşului şi dealurile montane. Doar satele Baia şi Lupeşti sunt aşezate, în interiorul cadrului montan în mici bazinete depresionale.

Vărădia de Mureş – centrul administrativ de comuna
[one_fourth]
Varadia de Mures Complexul comercial

[/one_fourth]

[one_fourth]
Varadia de Mures - Caminul Cultural

[/one_fourth]

[one_fourth]

Varadia de Mures - Sediul Consiliului Local si al primariei

[/one_fourth]

[one_fourth_last]

Varadia de Mures - Scoala generala

[/one_fourth_last]

 Stejar (Soroşag)
[one_fourth]

11

[/one_fourth]

[one_fourth]
SONY DSC

[/one_fourth]

[one_fourth]
03

[/one_fourth]

[one_fourth_last]
Stejar

[/one_fourth_last]

Lupeşti
[one_fourth]

SONY DSC

[/one_fourth]

[one_fourth]

SONY DSC

[/one_fourth]

[one_fourth]

SONY DSC

[/one_fourth]

[one_fourth_last]

SONY DSC

[/one_fourth_last]

Juliţa
[one_fourth]
SONY DSC

[/one_fourth]

[one_fourth]

SONY DSC

[/one_fourth]

[one_fourth]

SONY DSC

[/one_fourth]

[one_fourth_last]

37

[/one_fourth_last]

 Baia
[one_fourth]

SONY DSC

[/one_fourth]

[one_fourth]

SONY DSC

[/one_fourth]

[one_fourth]

SONY DSC

[/one_fourth]

[one_fourth_last]

SONY DSC

[/one_fourth_last]

Nicolae Bălcescu (Govăjdia)
[one_fourth]

SONY DSC

[/one_fourth]

[one_fourth]

SONY DSC

[/one_fourth]

[one_fourth]

SONY DSC

[/one_fourth]

[one_fourth_last]

SONY DSC

[/one_fourth_last]
top

[ribbon toplink=”true”]Solurile[/ribbon]

Din punct de vedere al terenului natural, distingem doua mari categorii:

a. in zona depresionara a culoarului Muresului : pamanturi nisipoasc si soluri de lunca respectiv soluri brune aluvionare. Apa subterana e prezentata la cota de – 2,00 / – 3,00 m. de la nivelul terenului, fiind conturata in orizontul nisipos situat sub argilele de la suprafata.

b. in zona montana intalnim soluri brune podzolice, soluri brune mezobazice si roci cristaline eruptive si sedimentare vechi, compacte si impermeabile. Apa freatica si subterana se reduc la cele care prin miiltratii patrund prin fisuri si liniile de falie in subteran.

top

[ribbon toplink=”true”]Clima[/ribbon]

Din punct de vedere climatic avem doua zone distincte :

a) topoclimatul culoarului Muresului, care are unele trasaturi asemanatoare cu cele ale campiei. Astfel: durata de stralucire a soarelui este de 2000 – 2100 ore / an, din care circa 1400 ore se inregistreaza in semestrul cald. Temperatura medie anuala este de circa 10°, cea a lunii ianuarie de circa -1°, iar cea a lunii iunie de 20° – 21°. Amplitudinea medie anuala este de 21° – 22°. Suma de temperatura din perioada de vegetatie este de 3800°. In sezonul cald suprafata luncii se incinge puternic, asa incat maxima de temperatura se ridica pana la 40°, in timp ce iarna predomina racirea radiativa, care coboara minimele pana la -30°. Sunt frecvente inversiunile de temperaturi. Primul inghet se produce in intervalul 11.X-21.X, iar in jurul datei de 21.IV., cantitatea de precipitatii este de 650 – 750 mm / an, iar evapo – transpiratia 500 mm / an. Vantul dominant, din sectoral V si E, este canalizat pe vale . Vara in culoarul Muresului se produc miscari ale aerului pe pante (brize)

b) topoclimatul dealurilor si muntilor Zarandului, care ocupa cea mai mare parte a reliefului deluros si montan al judetului, la nord de culuarul Muresului. Temperatura medie anuala variaza intre 6°-8°, media lunii ianuarie este de – 2°, iar a lunii iulie este de 18°-16°. Suma de temperatura din perioada de vegetatie variaza intre 3600°-3400°, iar cantitatea de precipitatii, intre 800 – 1000 mm. Primul inghet se produce intre IX – X, uneori si mai devreme, iar ultimul se mentine pana in jurul datei de 1 V. Vantul de vest are cea mai mare frecventa. In zilele de vara pe povarnisurile muntilor se produc miscari descendente si ascendente ale aerului spre si dinspre culoarul Muresului si depresiunea Zarandului.

top

[ribbon toplink=”true”]Reteaua hidrografica[/ribbon]

Regimul hidrografic este specific zonei montane, respectiv Muntilor Zarand si rama sudica a muntilor Codru Moma, caracterizat prin lipsa unui orizont freatic continuu. Datorita constituitei solului, respectiv roci cristaline eruptive si sedimentare vechi, compacte si impermeabile care ofera posibilitati extrem de reduse pentru acumularea apelor freatice si subterane. Aceste ape se reduc la cele care prin infiltratii patrund prin fisuri si liniile de falie in subteran, revenind la suprafata prin izvoare de apa potabila situate in general la contactul depozitelor de terasa superioara cu lunete. Apa subterana de adancime lipseste.

Apele freatice si cele de suprafata (paraie) ofera posibilitati de alimentare cu apa potabila de calitate buna (retentii de drenuri).

Cel mai iportant curs de apa de pe teritoriul comunei este Muresul. Cele 6 localitati apartinatoare sunt situate pe cursul unor parauri mai mari, care colecteaza apele de suprafata din zona, deversandu-le in Mures.

Cele mai importante parauri sunt: Valea Solmonita, Valea Valcuta, Valea Julita, Valea Stejar, Valea Varadia.

top

[ribbon toplink=”true”]Riscuri naturale[/ribbon]

a. seismicitate: teritoriul comunei Varadia de Mures se afla in zona seismica F, coeftcientul seismic Ks fiind 0,08 iar perioada de colt Ts 0,7 s.

b. inundatii: lunca Muresului este expusa inundatilor. Muresul are un debit mediu de 145 m3/s, insa in perioade cu precipitatii abundente debitul creste foarte mult (2150m3/s in 1970). Se impun lucrari de consolidari la mal. Valea Solmonita (in Varadia de Mures), Valea Valcuta (in Nicolae Balcescu), Valea Julita (in Baia ), si Valea Stejar (in Lupesti) provoaca inundatii de mica amploare. Se impune regularizarea cursului acestor parauri. In Planul de Amenajare al Teritoriului National.

Sectiunea V Zone de rise natural – unitati administrativ teritoriale afectate de inundatii prevede: “Varadia de Mures este afectata de inundatii pe cursuri de apa si torenti”. Aceste date sunt conform legii nr. 575/2001, privind aprobarea PATN – Sectiunea V Zone de risc natural.

top

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.