Din punct de vedere climatic avem doua zone distincte :
a) topoclimatul culoarului Mureșului, care are unele trăsături asemănătoare cu cele ale câmpiei.
Astfel: durata de strălucire a soarelui este de 2000 – 2100 ore/an, din care circa 1400 ore se înregistrează în semestrul cald.
Temperatura medie anuală este de circa 10°, cea a lunii ianuarie de circa -1°, iar cea a lunii iunie de 20° – 21°.
Amplitudinea medie anuală este de 21° – 22°.
Suma de temperatură din perioada de vegetație este de 3800°.
In sezonul cald suprafața luncii se încinge puternic, așa încât maxima de temperatură se ridică până la 40°, în timp ce iarna predomină răcirea radiativă, care coboară minimele până la -30°.
Sunt frecvente inversiunile de temperaturi.
Primul îngheț se produce în intervalul 11.X-21.X, iar în jurul datei de 21.IV., cantitatea de precipitații este de 650 – 750 mm/an, iar evapo – transpirația 500 mm/an.
Vântul dominant, din sectoral V si E, este canalizat pe vale. Vara în culoarul Mureșului se produc mișcări ale aerului pe pante (brize)
b) topoclimatul dealurilor și munților Zarandului, care ocupă cea mai mare parte a reliefului deluros și montan al județului, la nord de culuarul Mureșului.
Temperatura medie anuală variază între 6°- 8°, media lunii ianuarie este de – 2°, iar a lunii iulie este de 18°-16°.
Suma de temperatură din perioada de vegetație variază între 3600°-3400°, iar cantitatea de precipitații, între 800 – 1000 mm. Primul îngheț se produce între IX – X, uneori și mai devreme, iar ultimul se menține până în jurul datei de 1 V. Vântul de vest are cea mai mare frecvență. În zilele de vară pe povârnișurile munților se produc mișcări descendente și ascendente ale aerului spre și dinspre culoarul Mureșului și depresiunea Zarandului.